Què és l’homeopatia?

L’homeopatia és un mètode terapèutic que consisteix en administrar els medicaments en dosis baixes o infinitesimals amb l’objectiu d’estimular la capacitat autocurativa de l’organisme. La seva actuació es basa en el principi hipocràtic de curació pel similar, que descriu que una petita dosi d’una substància capaç de causar una malaltia, pot determinar la curació de la mateixa.

En què consisteix?

En el seu coneixement i aplicació pràctica hi ha una base conceptual molt àmplia que abasta la comprensió dels fenòmens de salut i malaltia, els mecanismes mitjançant els quals els éssers humans emmalaltim, els hàbits de vida i la manera de pensar, sentir i viure de cadascú i cadascuna. Per això, a més a més de la història clínica mèdica convencional, que sempre hem de dur a terme com a metges, necessitem recollir altres informacions que ens ajuden a trobar el medicament homeopàtic adequat a cada cas.

Va ser descoberta i desenvolupada pel metge i químic alemany Samuel Hahnemann (1755-1843), investigador conscienciós i infatigable, que va començar a diluir successivament les substàncies i a experimentar-les, una a una, en ell mateix, i posteriorment, amb un grup de col·laboradors. Ell buscava la manera de tractar les malalties de manera ràpida, suau i permanent.

En la seva manera de veure els processos de salut i malaltia, l’homeopatia comparteix la visió vitalista i holística de l’ésser humà que també tenen altres formes de practicar la medicina, com la medicina tradicional xinesa, la teràpia neural o la medicina naturista. La visió holística ens recorda que l’ésser humà no és la simple suma de les seves parts i que els seus òrgans, funcions i emocions no estan separats, i que no poden comprendre’s fora del seu conjunt.

El tractament homeopàtic és altament individualitzat.

El medicament homeopàtic

Els medicaments homeopàtics es venen a les farmàcies, i la seva presentació pot ser en forma de gotes, pols, comprimits, grànuls o glòbuls, tot i que la més habitual són els grànuls.

Habitualment són elaborats a partir d’elements de la natura, i n’hi ha d’origen vegetal, mineral, animal i altres. La seva preparació es fa mitjançant un acurat procés de dilució-dinamització que grava la informació de la substància original a l’estructura de l’aigua. No és una simple dilució. La investigació es realitza amb l’anomenada Experimentació Pura dels remeis en individus sans, que ens porta al coneixement dels diferents medicaments homeopàtics.

L’Homeopatia correctament administrada no té efectes secundaris ni efecte tòxic, pel què pot ser utilitzada per persones de qualsevol edat, inclús nadons, dones embarassades o d’edat molt avançada.

En quins casos es pot utilitzar l’homeopatia?

L’homeopatia pot utilitzar-se en el curs tant de malalties agudes (refredats, amigdalitis, otitis, gastroenteritis, lumbàlgies, bronquitis...), com de les anomenades malalties cròniques o amb un llarg temps d’evolució (al·lèrgies, hipertensió, infeccions de repetició, migranyes, dolor crònic...).

També es pot utilitzar de manera paral·lela als tractaments de cirurgia o traumatologia, afavorint la recuperació de les lesions o teixits, així com en els casos d’afectacions emocionals com l’ansietat, l’estrès o l’insomni.

Es pot combinar amb el tractament mèdic convencional, amb el què no interfereix.

Aquest sistema de tractament és complementari del seu tractament mèdic habitual, així com de les visites i controls per part d’altres metges i els especialistes que el visitin regularment, i en cap cas els pot substituir.

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.